Salutare dragilor! Astăzi v-am pregătit un articol ceva mai special, unde am inclus câteva sfaturi pentru cumpărături inteligente. Sigur, mare parte din aceste lucruri vă sunt deja cunoscute, dar cu această ocazie sper să vă reîmprospătez puțin memoria!
Alcătuiește o listă de cumpărături – Cum te poate ajuta o listă de cumpărături? În primul rând, lista o faci liniștită acasă, nefiind presată de timp și nici influențată de persoanele care te însoțesc la shopping. Mai apoi, ea reprezintă ”vizualul și palpabilul” lucrurilor pe care ți le dorești. Nu va mai trebui să colinzi în zadar rafturile magazinelor întrebându-te: ”Oare ce-mi mai trebuia” și să realizezi apoi că este a doua oară când pleci de la cumpărături fără acetonă.
În această listă poți include atât produsele de care ai nevoie, cât și mici capricii pe care vrei să ți le satisfaci. În acest fel, analizezi obiectiv raportul dintre produsele deja existente în colecția ta și cele pe care îți propui să le cumperi. Dacă ai deja 3 ape micelare și nenumărate rimeluri nedesfăcute și nicio cremă de ochi sau nicio cremă cu SPF, este timpul să le treci pe listă pe cele din urmă!
Eu personal țin cont inclusiv de ordinea produselor aflate pe lista mea. Voi începe cu necesitățile și voi include spre sfârșit și acele produse pe care mi le doresc, dar care, mai pot aștepta. De asemenea, am grijă să-mi gestionez bugetul, astfel încât să cumpăr mai întâi ceea ce se află în topul listei. De multe ori, ajung să schimb ordinea și chiar produsele aflate pe locurile codașe.
Fii sinceră cu tine, raportează-te la nevoile tale, fă-ți timp să analizezi produsele pe care ți-ai propus să le cumperi! Cere informații, caută review-uri pentru produsele care-ți fac cu ochiul și abia după trece-le pe listă! Mai mult decât atât, ai grijă ca lista să fie obiectiv creată și din punct de vedere financiar. Cu toate că suspini după noul parfum Jimmy Choo, nu-l trece pe listă dacă nu ți-l poți permite, la momentul de față. Păstrează un wishlist cu produse mai greu accesibile pentru ocazii speciale: ziua ta, Crăciun etc.
Principalul scop al listei, este acela de a te ”salva” de cumpărături făcute la repezeală. În felul acesta, șansele ca tu să-ți cumperi un produs ce nu ți se potrivelște, scad și-ți păstrezi economiile pentru produse care să-ți merite atenția!
Alege calitatea în defavoarea cantității – La capitolul ăsta, cele mai bune ”sfaturi” vin de la necunoscători! ”De ce să dai 50 de lei pe o pensulă Real Techniques când găsești la China Mall un set de 20 de pensule la banii ăștia? Nu ”se merită”!”
Dacă îți dorești o pensulă pe care să o poți folosi și peste un an, alege ceva de calitate! Pentru tine, pentru că meriți! Dacă vrei să-ți bați joc de banii tăi și să cumperi un set de pensule de unică folosință, go ahead! Nu am creat acest articol cu scopul de a-ți spune ce să faci cu banii tăi! Vreau doar să-ți dau câteva sugestii pentru cumpărături inteligente, așa cum menționam și la începutul articolului!
Revenind la calitate vs cantitate, eu prefer mai puține produse dar mai bune! Dacă ești la început, poți investi treptat în produse de o calitate superioară. Astăzi îți cumperi un corector bun, luna viitoare o paletă de farduri pigmentate și ușor de folosit, peste ceva timp un ruj rezistent etc.
Acum doi înainte, înainte să încep să scriu pe blog nu aș fi crezut niciodată că-mi voi cumpăra produse scumpe (peste 100 de lei). Prețurile acestor produse, mi se păreau nejustificat de mari. În naivitatea mea speram să găsesc produse la fel de bune și în magazinele mass market. Nu spun că aceste produse nu există, ci doar că, în căutarea lor, ajungi să cheltui mai mulți bani decât prețul unui produs care acum ți se pare scump.
Nu te lăsa pacălită de reduceri! – Poftim? :)) *Situație imaginară* Ai văzut un fond de ten Marc Jacobs, care este redus cu vreo 200 de lei față de prețul inițial și chiar dacă mai au doar nuanța 008 Dark Chocolate, te duci cu el la casa de marcat! ”Îl voi folosi pentru contur, o s-o machiez pe vecina de la parter cu el, sigur îi găsesc o întrebuințare!” sunt cele mai frecvente minciuni pe care ți le vei repeta la nesfârșit pe drumul spre casă!
Ceea ce încerc eu să-ți spun este: analizează obiectiv orice produs înainte de a-l cumpăra. Nu te lăsa păcălită de preț! Fii din nou sinceră cu tine! L-ai fi cumpărat la preț întreg? Tot pentru contur, vecina sau ziua când o să te uite Dumnezeu pe plajă fără cremă cu SPF? Ai o listă? E trecut acolo vreun fond de ten redus, pe care este foarte posibil să nu-l folosești niciodată?
Chiar și în sezonul reducerilor îți poți adapta atât bugetul cât și prioritățile în raport cu ofertele magazinelor. Ești în căutarea unui fond de ten! Deși inițial ai fi ales unul de la Dior, vezi că în magzinul Sephora sunt reduse fondurile de ten de la Clarins. Încerci, vezi dacă sunt potrivite pentru tine și în felul ăsta economisești niște bani, pentru următoarele produse de pe listă!
Și eu m-am aflat în postura de a cumpăra doar pentru că era ofertă. Astfel, am ajuns să am prea multe produse dintr-o singură categorie (rimeluri). Nu-mi pare rău că le am, dar cu singurață dacă nu aș fi cheltuit banii aiurea, investeam și într-o altă categorie de produse! Cel mai adesea, reducerile ne păcălesc să cumpărăm ce este la raft, nu neapărat ce avem nevoie. Dacă ai o listă de cumpărături și niciun produs din cele reduse nu se află pe listă, trage cu ochiul și în wishlist. Poate, în acest fel îți iei un produs inaccesibil în trecut, la un preț avantajos.
Ar mai fi multe de zis despre cumpărături dar, pentru un moment, mă opresc aici!
Voi ce sfaturi de ”luat” la cumpărături îmi dați?
Vă pup și ne revedem curând!